Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

Képviselői beszámoló- 2020

2020. december 29. - jakáladrienn

Idén a járványhelyzet és a kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt az önkormányzati munka is egy kicsit máshogy alakult. Az év nagy részében személyes közgyűlés alig volt, Sopron fideszes vezetése pedig nem kívánt élni az online tanácskozás lehetőségével, ezért a döntések nagy részét a polgármester egyszemélyben hozta meg.

Helyi ügyek

 12.jpg 

Tavalyi évben is számos helyi problémával kerestek meg. Az egyik első ügyem, melyet még év elején sikerrel elértem, a Jereváni kutyafuttató rendbetétele. Innen indult és végül ilyen lett.  

 

Év elején a Leghűségesebb Városért Egyesülettel közösen készültünk a Nyerges Ferenc által alapított, és az Egyesület gondozására bízott díjak átadására.  Sajnos elég hamar rájöttünk, hogy a pandemia ezt az eredetileg tervezett áprilisi időpontban nem teszi lehetővé. Végül szeptemberben sikerült, szolid, szűk körben az átadás. Az átadás itt nézhető meg.   

Sajnos vannak olyan helyi ügyek, melyeket a járvány miatt nem tudtam az ott élőkkel úgy végig vinni, ahogy terveztük, de amint vége ennek az időszaknak újra folytatjuk. Ilyen a Pihenőkereszt lakóparkkal kapcsolatos közlekedési problémák. Itt nem volt olyan rugalmas a Polgármester úr, mint a kutyafuttatónál Csiszár Szabolcs alpolgármester, de valóban egy összetettebb, nagyobb anyagi ráfordítást igénylő problémáról beszélünk. 

Vannak, akik csak azért keresnek meg, hogy hívjam  fel a figyelmet egy problémára, ilyen volt az alábbi társasház esete, vagy a gyorsan átadott, majd lezárt Alpin parkkal kapcsolatos problémák.

102657708_3192163004161191_4195956079512652549_o.jpg

Ahogy a tavalyi évben úgy idén is igyekszem felhívni a figyelmet városunk környezeti problémáira, például a levegőszennyezésre.  Szeretnék egy olyan városvezetést, amelyik nemcsak szavakban védi a környezetet, hanem tesz is érte. Felesleges fakivágások helyett a zöld terület növelésével, közösségi kertek kialakításával teszi élhetőbbé a városunkat. 

 

  

Koronavírus járvány

120194985_3508470292530459_7792244966439820144_o.jpg

Március 15. már csendesen telt, az első hullám és  lezárások mellett. A járvány kezdetén többször tettem kifogást a helyi tájékoztatás hiányára és a járvánnyal kapocsaltos teendőkkel kapcsolatba. Sajnos egyetlen javaslatomat sem vette figyelembe pusztán. Bár volt egy pillanat mikor megpróbálta eljátszani a demokratikus döntéshozatalt, és kikérte az ellenzéki képviselők véleményét a költségvetésről, sajnos semmit nem sikerült neki megfogadnia. Az én javaslatom itt olvasható. Többször javasoltam, nemcsak az első hullám idején, de azóta a második hullám alatt is, hogy a felesleges kiadásokat, mint pl. a Pro Kultúra Kft. 50 milliós keretét csökkentsük, ezenkívül egy szolidaritási alapot hozzunk létre a járvány miatt nehéz helyzetbe került soproniaknak. Ezzel kapcsolatban még a márciusi közgyűlésen ezt a módosító indítványt adtam be. 

A második hullám sokkal erősebbnek bizonyult nálunk is. Szeptember óta nemcsak a kormány hibás döntései, de sajnos városvezetésünk sem voltak a helyzet magaslatán. A legrosszabb dolgot választották, amit lehetett: az elhallgatást. Miközben az átadásokról sosem feledkeztek meg, aközben elfelejtették tájékoztatni a soproniakat a járványhelyzetről.  Teljesen váratlanul, és véletlenül derült ki, hogy a Soproni Szociális Intézmény Balfi úti idősek otthonában milyen súlyos helyzet alakult ki. Az ügyben kértem Péli Nikoletta igazgató asszonyt, hogy adjon tajékoztatást, ezt ugyan megtette, de nem sokkal az interjúja megjelenése után kiderült, hogy nem nagyon adott korrekt tájékoztatást. Az üggyel kapcsolatban megkerestem Dr. Farkas Ciprián polgármester urat is.  Sopron Megye Jogú Város Önkormányzata, mint a Soproni Szociális Intézmény fenntartója felelősséggel tartozik az intézményeiben történtekért, de természetesen összezárt a képviselőasszonnyal, és szerinte minden a legnagyobb rendben van.  Ezen kívül közérdekű adatigényléssel fordultam a Megyei Járási Hivatalhoz is. Jelenleg talán kifele megyünk a második hullámból, és bízhatunk benne, hogy jövőre, ha nem is egészében de részben visszatér a normális élet, akkor pedig előbb utóbb számot kell adniuk a történtekről! 

Egyéb megkeresés: 

Március 16. 

November 5. 

Fertő tó

Ahogy tavalyi évben a Leghűségesebb Városért Egyesülettel elkezdtük a Fertő-tavi víziteleppel kapcsolatos furcsa ügyek felderítését, és a tervek normalizálásáért folytatott harcot, úgy ezt idén is folytattuk. Nem hiába, hiszen, pont Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd országgyűlési képviselőjének116790918_3338584569519033_7325728734487671482_o.jpg köszönhetően pár hete tudtuk meg, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a kormány ellen. A kormány egy olyan tájidegen beruházásra készül a Fertő tónál, Natura 2000-es besorolású, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen, amely során többek között egy 100 szobás szállodát, ökocentrumot kikötőt valamint több parkolót kívánnak felépíteni. Véleményünk szerint a táj jellegét megtartó, ésszerű fejlesztésre lenne szükség ezen a területen. Sajnos a partszakaszt is értelmetlenül korán zárták el az emberek elől, tulajdonképpen két szezont tettek tönkre. Ezzel kapcsolatban is többször felszólaltunk. Az idei évben is elég döcögősen alakult a Fertő parti projekt, de végül sikerült ezt a pályázati kiírást is Mészáros Lőrincre szabni. A titkolózás továbbra is nagy, de megpróbálunk mindent kideríteni, és időben megállítani ezt az eszement természetrombolást. Tovább dolgozunk azért, hogy a NER-től védett terület maradjon a Fertő tó és környéke! A Fertő tóval kapcsolatos további posztjaim facebook oldalamon találhatóak. 

Fertő tóval kapcsolatos adatkérések: 

https://www.facebook.com/jakal.adrienn/posts/3180717241972434.

https://www.facebook.com/jakal.adrienn/posts/3276758365701654.

Szabadstrand

 

Párbeszéd

borito.jpgAz idei évben szinte csak a nyári és kora őszi hónapok voltak, amikor az utcán lehetett politizálni. Szeptemberben Szabó Tímea tartott sikeres utcai fórumot. Szeptemberben tartotta a Párbeszéd Magyarországért tisztújító kongresszusát, ahol a delegáltaknak köszönhetően a Párbeszéd elnökségi tagjává választottak. 

121551442_3616460945039446_4663280083180705164_n.jpgA Párbeszéd alapjövedelem javaslatát számos településen bemutattuk. A Párbeszéd 5 éve tűzte zászlajára az alapjövedelem bevezetését, az idei évben pedig csatlakoztunk az Európai polgári kezdeményezéshez. Amíg a helyzet engedte Győrtől, Zalaegerszegen át, Szombathelyre és kisebb településekre is elmentünk. Sopronba októberben érkezett meg az installációnk. 

 

 A Párbeszéd a Tenni kell! programjának keretében 6. éve igyekszik segíteni azoknak, akik leginkább magukra 126401888_3672423682801785_3460880711582471745_n.jpgmaradtak. A Párbeszéd Győr-Moson-Sopron megyei szervezete az idei évben is a megye egész területén -Harkától Ásványráróig, Soprontól Győrig- mindenfelé igyekezett segítséget nyújtani. A tartós élelmiszer mellett a járvány miatt intézmémyekhez, és önkormányzatokhoz is juttatunk el fertőtlenítő szereket és maszkokat. Az idei évben a járvány kellős közepén a kormány még kevesebbet törődött a legelesettebbekkel. Pedig egyre többen vannak, akiknek nap mint nap egy küzdelem a megélhetésért.

 

 107718540_598324064448664_8470107113988572113_n.jpg

 

facebook.com/jakal.adrienn 

facebook.com/leghusegesebb

www.parbeszedmagyaroszagert.hu

 

Fekete kövek helyett zöld tereket!

Vajon tanultak a hibákból?

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb az extrém hőség. Míg pár kilométerre tőlünk, Bécsben mindent megtesznek azért, hogy enyhítsék a klímaváltozás hatásait, nálunk valahogy továbbra sem látom az akaratot. Tavaly megnéztük, hogy a felújított soproni Várkerületen egy meleg nyári napon a fekete kövek 57 fokra is felmelegedtek. Ez a hőmérséklet egy kutya talpát már égeti, és mi sem tudunk hosszan elidőzni ezen a területen anélkül, hogy ne lennénk rosszul. Ráadásul a köztéri ivókutak sincsenek nálunk nagy divatban, így még egy kicsit felfrissíteni sem tudjuk magunkat. 

homero.jpg

Az elmúlt években számos településnél megfigyelhető, hogy a rekonstrukciót követően a zöld terület csökken, nagy fák helyett kicsi facsemeték, dézsás növények veszik át a helyet, a térkövezett területek pedig nőnek. A zöldfelület papíron nem csökken, viszont a minősége és értéke negatív irányba változik. Egy 50 éves fa nem egyenlő értékű egy dézsás növénnyel, vagy egy facsemetével.  Sok tervnél megfigyelhető, mintha egy kaptafára készülnének, ugyanazon sablon alapján, pedig minden településnek megvannak a sajátosságai.

 

varker22.jpg

                                                           Várkerület II. ütem- látványtervek

A Várkerület rekonstrukcióját a II. ütemmel most kezdték el. A látványterveken se vitték már túlzásba a zöld területet és növényzetet, remélem a valóságban itt nem az fog történni, mint az I. ütem esetén. A terveken hatalmas fákat rajzoltak be, a valóságban pedig éppenhogy csak a fogpiszkálótól eggyel nagyobbakat ültettek. Amennyiben életben is maradnak hosszú évek alatt lesznek akkorák, hogy valóban enyhíteni tudják a hőséget. Mielőtt bárki arra következtetne, hogy szerintem nincs szükség a Várkerület rekonstrukciójára, kiemelném, hogy igenis szükségesnek tartom a felújítást, és nemcsak a felszíni változásokat, hanem a közművezetékekét is!

 

reg.jpg varker1.png fbvarker.jpg

  

                                                       Várkerület I.ütem -messze a mai valóságtól

Viszont ideje lenne kicsit komolyabban venni a várostervezés felelősségét! Elhiszem, hogy  nagyon szépek és divatosak ezek az üres terek, biztos sokaknak tetszenek is, de ez főleg izlés kérdése. Ma, mikor a klímaváltozás a mindennapjainkra van hatással, elsődleges szempontként az élhetőséget kellene figyelembe venni! Miért nem lehet úgy gondolkozni, hogy minél több növényzet kaphasson helyet a tervekben? Bécsben még a padokat is kihasználják, és növényt futtatnak rá. Nem véletlenül Bécs a legélhetőbb város hosszú évek óta. 

pad.jpg                                                                        (fotó: facebook)

A településeknek nem semmitmondó klímastratégiákat kellene elfogadniuk, hanem olyan várostervezésre van szükség, amely ezt a problémát elsődlegesen kezeli! Sopron városvezetésének még ezt sem sikerült összehoznia úgy, hogy ne csak egy üres határozat leyen a klímastratégia. Nagyon sok esetben ez nem is kerülne plusz pénzekbe, csak egy kis odafigyelésre lenne szükség. Az elrontott fejlesztéseket, mint nálunk a Várkerület I. üteme, ami ebben a formájában egyszerűen élvezhetetlen és használhatatlan a nagy fekete köves térrel legalább egy kicsit javítani kellene! Lehetne ezt napvitorlával, vagy bármi más fajta árnyékolással, számos technika létezik, hogyan lehetne ilyen tereket nyáron is élvezhetővé tenni. Ezeknek a tereknek az lenne a szerepük, hogy valóban a közösségé legyen, és azt bármikor élvezhessék az ott élők, vagy a turisták. Nem a városvezetésnek készülnek, azért, hogy legyen hol évente pár rendezvényt tartaniuk. Sajnos a mi Várkerületünk jelenleg csak erre használható. 

A fejlesztéseknek figyelembe kellene venniük a már meglévő zöldnövényzetet, tehát egészséges több 10 éves fákat nem lenne szabad kivágni azért, mert valakinek a tervei szerint útban vannak, lehetőség szerint olyan tervek kellenek mindenhova, amelyek ezeket a növényeket megőrzik, és plusz növényzettel gadagítják. 

Jelenleg csak remélni tudjuk, hogy a Várkerület II. üteme jobb, használhatóbb eredménnyel zárul, mint az I., valamint a további fejlesztéseknél is inkább mégegyszer átgondolják, valóban szükségese-e a tervezett fakivágás. 

 

így megy ez nálunk...

Ami kínos,azokat jól elrejtve áttoljuk az előterjesztéseken hátha nem veszik észre

A csütörtöki közgyűlés utáni rendkívüli ülés utolsó napirendi pontján, mely az ismertető szerint az SZMSZ technikai módosítása, semmi érdekeset nem változtatnak, sunyi módon mégis megszüntették vele a sűrgősségi előterjesztések  lehetőségét.

Ezzel mi a probléma? 

Elrejtve a sorok között, megfelelő tájékoztatás nélkül akarták ezt áttolni, annak ellenére, hogy akkora többségük van, hogy semmi értelme nem lenne számukra a sorok között elbújtatni egy ilyen módosítást, hacsak nem ők is visszásnak gondolják. Érdemi magyarázatot persze az ülésen sem kaptam, hogy ezt a technikai lépést pontosan mi is indokolja? Továbbra sem tudom, hogy pontosan mitől fél a többségben lévő Fidesz-KDNP frakció, hiszen véletlenül sem lehet olyan eset, hogy valami ellenzéki javaslat átcsúszhatna a rendszeren, vagy az ő általuk kitalált dolgok ne mennének át csont nélkül. .  

Azon el lehet vitatkozni, hogy pontosan mi értelme is van egy sűrgősségi előterjesztésnek. Egy normális városvezetésnél, ahol minden képviselő képes kint hagyni a párttagságát a testületi döntések előtt, ott kevésbé van szerepe egy ilyen lehetőségnek. Nálunk az egyetlen lehetőség volt, hogy az előterjesztést úgy söpörje le a Fidesz-KDNP, hogy kénytelenek legyenek legalább szavazni róla.

Példaként: még decemberben nyújtottam be sűrgősségi előterjesztésként "Javaslat a klímavészhelyzetről"c. sűrgősségi előterjesztésemet, ugyanekkor rendkívüli közgyűlésre hirtelen a város részéről is született egy ilyen javaslat. Amennyiben nem sűrgösségi javaslatként nyújtom be a közgyűlés nem is szavaz arról, hogy egyáltalán nairendre kerüljön, pusztán a polgármester döntése, hogy a kukájában köt-e ki, vagy pedig legalább engedi a közgyűlést is dönteni, kívánnak-e egyáltalán az üggyel foglalkozni. 

Egy olyan városvezetés esetén, ahol a Fidesz-KDNP többség felhatalmazva érzi magát arra, hogy csak és kizárólag az ő javaslataik és előterjesztéseik kerülhessenek bármiféle érdemi vita elé, ott igencsak megkérdőjelezendő a képviseleti demokrácia fogalma is. 

Persze rendes előterjesztések továbbra is adhatóak be, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az a Polgármester Úr szemetesénél messzebb nem nagyon jut. 

Egy normális, demokratikus, pártérdekektől független városvezetés részéről az lenne a normális, ha a képviselői előterjesztések, -amennyiben azok jogilag megfelelnek- mindenképpen a közgyűlés elé kerülhessenek! 

Még egyszer mondom, nem az a tragédia, hogy elvették ezt a lehetőséget, hanem a módja, valamint az, hogy ezáltal is csak a hatalmát akarja erősíteni a Fidesz-KDNP többségű városvezetés,  ezzel is kevesebb lehetősége lehessen az ellenzéknek!

Véleményem szerint minden képviselőnek, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti az önkormányzatban nem a pártja miatt, vagy pusztán dacból kell működnie és szavaznia. Ahogy a Fidesz-KDNP élből elutasít minden ellenzéki javaslatot, úgy az ellenzék részéről is hibássak az olyan gondolatok, hogy mindenre nemet kell nyomni. 

Képviselőknek ideje lenne félretenni ezeket a rossz beidegződéseket, és a város érdekeit szem előtt tartava, a városért együttműködni. Pártpolitikai vitákat és nézeteltéréseket pedig az önkormányzaton kívül lefolytatni! 

 kgy12.jpg(fotó:sopronmedia.hu)

Így parkolunk..

Sok az autó, kevés a parkolóhely, drága a fizető parkolás és láthatóan a közterületfelügyelet és  rendőrség sem a leghatékonyabban működik.

Egyre több olyan kép kerül fel az internetre, ahol a városunkban lévő tilosban parkoló autókat fotózzák. A napokban az egyik utcába nem tudott behajtani a kukás autó, mert nem fért el egy tilosban parkoló gépjárműtől. 

Tetszik vagy sem az, hogy megállunk-e a tilosban vagy sem a mi döntésünk, ezért a városvezetést nem hibáztathatjuk. Az, hogy a rendet mennyire felügyelik, és tartatják be, abban már van szerepük, ahogy abban is, hogy a fizetős parkolók milyen állapotban vannak. 

arpad.jpg Árpád utcai fizetős parkoló

 

Ez utóbbiért mindeképpen felelős az önkormányzat, ugyanakkor azt nekünk is látnunk kell, hogy senki sem varázsló. Ezzel most nem az önkormányzatot akarom védeni, hiszen ez a helyzet nem alakult volna így, ha már évekkel ezelőtt elkezdik ezt a problémát orvosolni. Igen, ebben hibásak! Időben fel kellett volna mérni, hogy a gépjárművek számának növekedésével azok elhelyezéséve is foglalkozni kell.  Több éves elmaradásában vagyunk sajnos, úgyhogy egyik napról a másikra nem is fog megoldódni. Mint sok mást, ezt is fokozatosan lehet csak kezelni, ezért már tegnap el kellett volna kezdeni a megoldások keresését.

Nemrég ugyan kaptunk két új parkoló területet (Plázánál, illetve az Aranyhegyen) szerintem naivság azt gondolni, hogy az ingázók ott fogják lerakni az autóikat, amig találnak ingyenes utcákat. 

becsi_ut.jpgaranyhegy.jpg

Bécsi út,  lakóövezet                                                           Aranyhegyi parkoló 

                                                  (fotók: facebook.com/soproni-parkolás) 

 

A lakóövezeteknél elsődleges lenne -ha napközben nem is -az,hogy estére mindenki a lehető legközelebb tudjon parkolni a házához. Ahhoz, hogy ez működjön,  szabályozás kell, akár fizetős övezet, akár korlátozó táblák (utóbbi nyilván a kisebb helyeken tudnak hatásosak lenni, és csak akkor, ha valóban szankcionálják is.) Ezt a döntést persze a környéken élőkkel közösen kellene megoldani, felmérni és a legoptimálisabb megoldást megtalálni. A közösségi tervezésnek ilyen esetben teret kellene adni! Ne az adott helyen élők feje fölött, hanem közösen szülesen konszenzusos döntés. 

Eközben persze az önkormányzat részről is szükség lenne arra, hogy bővítsék a parkolóhelyeket olyan módon, hogy  a zöldterületet ne csökkentsenek jelentősen, valamint az új parkolóterületek használatára ösztönözzék az embereket. Nem kell rögtön 100 férőhelyes parkolókban gondolkozni, teljes körűen fel kellene mérni a várost, meg kell nézni a problémás területeket, és megvizsgálni, hogy adott területen lehet-e parkolóhely bővítés. Felül kell vizsgálni azokat a területeket, ahol ugyan tilos a parkolás, mégis kialakultak "tilos parkolóknak".


ijva.jpg parkolas3.jpg

fotó: facebook.com/soproni-parkolás                                                        fotó: facebook.com/leghusegesebb

Apró lépésekkel, megfelelő akarattal, szakértőkkel lehetne enyhíteni a parkolási feszültségeken. Nemcsak a nagy beruházásokra összpontosítani, hanem a kis dolgokban is meglátni a lehetőségeket. Ideje lenne a városvezetésnek az itt élőkkel közösen tervezni, a véleményüket kikérni és meghallgatni. A közösségi tervezésnek alapfeltételnek kellene lennie minden önkormányzatnál! 

 

 

 

MEGTELT....

De miért? Ezen is el kellene gondolkozni..

Cyberpressen jelent meg (itt olvasható), hogy ma reggelre "MEGTELT" felirat került a Sopron tábla alá. Feltehetően így köszöntve a városba visszaérkezőket..

Sopron megváltozott az elmúlt években, ez tény. A változás egy természetes folyamat, mi sajnos a rossz oldalát látjuk és tapasztaljuk csak.

Ma Magyarországon szabadon kötlözhet bárki bárhonnan bárhova. Az emberek pedig elég ritkán hagyják el otthonukat, családjukat barátaikat jó kedvükből. Nem húzhatunk kerítést Sopron köré, inkább a probléma okára kellene megoldást találni. 

Vajon mennyit gondolkozunk el azon, hogy miért nőtt Sopron lakossága? Azt leszámítva, hogy nem akarunk több embert a városba és környékére?

Az országon belüli nettó fizetések között hatalmas eltérések vannak. Sopronban, és ebben a megyében mi az átlaghoz képest jól élünk (Budapest után a legjobban). Míg ebben a megyében az átlagkereset 250.000 Ft körüli összeg, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 170.000 Ft körül. Majdnem 100.000 Ft különbség, úgy, hogy az alap élelmiszerek között nincs ilyen különbség. 

Sopronban pedig említeni sem kell, hogy pár kilóméterre még több pénzt kereshetünk. Ráadásul az ingázóknak a magas euró árfolyam miatt a fizetésük itthon mégtöbbet ér. (Azért fontos szerintem megjegyezni, hogy, akik ideköltöznek nemcsak ők járnak ki Ausztriába dolgozni, hanem soproniak nagy része is, sőt az is elgondolkodtató, hogy magyar kisfiú lett Eisenstadt első újévi babája)

Az ingatlan és albérlet árakban is jelentős különbségek vannak az ország két végét illetően, pont a fent említettek miatt. Nálunk lassan osztrák árakon (sőt, van hogy Ausztriában jobban megéri  már egy albérlet) lehet albérletet találni, a lakás vásárlásról nem is beszélve. Ez valószínűleg addig fog tartani, míg az itteni árak teljesen utól nem érik az osztrák árakat. Egy jó kérdés, hogy akkor mi lesz a sok befektetésnek vásárolt lakással?

Szóval annak oka van, hogy Sopron népessége megemelkedett. Ezt az okot nem tudja semmilyen városvezetés megoldani, pusztán kezelni tudja. Nem homokba dugni a fejet, hanem megoldásokat keresni, közlekedés fejlesztés, humán infrastruktúra fejesztés, bővítés. Ezekhez persze szükséges lenne tudni, hogy pontosan hányan is vagyunk. Az első lépés talán itt kezdődne, és akkor talán a heti szintű találgatásoknak, és hangulatkeltéseknek is véget lehetne vetni. Ez se nem jó a soproniaknak, és azoknak sem, akik ideköltöznek, és megbéyegezve érzik magukat. 

Az is igaz, ha a jelenlegi Fideszes városvezetés látványosan elkezdene megoldásokat keresni, akkor be kellene látniuk, hogy a jelenlegi kormány hibája, hogy Sopron és környéke ennyire felduzzadt. Amíg országosan nem kezelik ezt a problémát, és nem kezdik el a leszakadó megyék felzárkóztatását, addig nekünk is küzdenünk kell ezzel a problémával. 

Nekünk, soproniaknak viszont, amíg nem történik változás, jobb híján el kell fogadnunk, hogy Sopron nem lesz az egykoron volt csendes kis város. Nem az ideköltözöket kell hibáztatni, és semmiképpen sem az alapján ítélni meg bárkit is,hogy hol született, egy békés együttélés alapja ez lehetne. 

 

megtelt.jpeg

fotó: cyberpress.hu

 

 

 

 

Beszámoló

81551023_552823142232720_7230551977954902016_n.pngMég októberben javasoltam, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatot bővítsük ki a képviselők beszámolói kötelezettségével. Nem volt túl népszerű eme javaslatom, mégis úgy gondolom, hogy az embereknek igenis tudniuk kell mit képviselnek, és csinálnak a megválasztott képviselők , ezért ezentúl minden évben közzéteszem az enyémet.

Egy olyan városban, mint Sopron, ahol bőven megvan a Fideszes többség, ellenzéki képviselők szavazatai maximum csak jelképesek lehetnek. Viszont hiszem, hogy felelősségünk nem csak az, hogy a közgyűléseken jó nagy "nem" szavazatokat nyomunk, néha pedig el is mondjuk a véleményünket. Amennyiben ezt a városvezetést egyszer le akarjuk váltani, akkor a felelősségünk kint van az utcán, az emberek között, megmutatni, hogy mi az, ami a háttérben történik, felhívni a figyelmet arra, hogy lehetne máshogy is csinálni, . 

 

 

Ide kattintva érhető el az éves beszámolóm!

A friss soproni levegő

Még az igazi hideg be sem köszöntött, az igazi fűtési szezon el sem kezdődött, a mai napon a légszenyezés.hu reggeli adatai szerint Sopronban a levegő minősége elérte az egészségtelen szintet.

76695094_953814384994148_3766973518760116224_n.jpg

 

Azóta ez az érték változott, 11 órakor már csak kedvezőtlen,a most elérhető 19 órás adat szerint pedig türhető a levegő minősége a városban. Az "egészségtelen" szintre azt írják, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A "tűrhető" fokozat szerint hosszú távon okozhat egészségügyi problémákat, de azok nagyságrendje nem jelentős. 

1.jpg

levego3.jpg

 

 

 

 

 

 A helyzet persze nem olyan súlyos, mint Budapesten, ahol folyamatosan gondot okoz a levegő minősége, ugyanakkor fontosnak tartom felhívni a figyelmet, mi se higgyük azt, hogy ez tőlünk olyan távoli probléma. Az egészséges élet feltétele a tiszta levegő is. Az Europai Számvevőszék (ECA) állásfoglalása szerint a legnagyobb környezeti kockázat a népesség számára a levegőszennyezés. Légszennyezettség miatt évente több mint, 12.000 ember, naponta pedig több, mint 30 ember hal meg

Ha megnézzük, más országok esetén a riasztási határértékeket, akkor találunk jóval alacsonyabb riasztási értéket. Rögtön a szomszédos Ausztriában, ha a szállópor koncentrációja meghaladja a 75 mikrogrammot riasztást rendelnek el, nálunk ez az érték 100 mikrogram, de  ebben nem mi állunk a legrosszabbul

(Ide kattintva lehet tanulmányozni a különböző határértékeket országonként)

Mi a helyzet Sopronban a levegőminőség méréssel? 

 

76730142_2846865378678162_5165494494736416768_n.jpg

szoveg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A városban jelenleg a IV. László király utcában található mérőállomás, tehát a reggeli "egészségtelen" szint az ott mért adatok eredménye! Sopron elhelyezkedését, szerkezetét ismerve pedig aggasztó, hogy mennyire eltérő értékek születnének az egyes városrészeken.  Ha reggel 9 órakor a Jerevánnál egészségtelen szintet mértek, vajon mit mérhetnének a Csengery utcában vagy az Elkerülő környékén? Véleményem szerint ez az egyetlen mérőállás sem a legaggasztóbb területen található. 

Mikor napjaink egyik legnagyobb problémája a klímaváltozás és hatásai, mikor Indiában a levegő annyira szennyezett lett, hogy  fizetnek a tiszta levegőért, miközben Budapesten is folyamatos probléma a szmoghelyzet mi ezt is úgy kezeljük, mintha a városunkban minden jó lenne. Persze ezekhez a helyekhez képest tényleg nincs is gond, de talán nem is kellene megvárni, hanem a megelőzésre kellene koncentrálni, illetve a lakosság folyamatos, valóságnak megfelelő tájékoztatására. 

Sopronban nincs különösebb ipari tevékenység, mely okozója lehet a rossz levegőnek, viszont helyette van megnövekedett autóforgalom, városi dugók. A téli időszakban pedig a fűtés is megterheli a levegőt, hiszen a tiltás és büntetés ellenére sokan égetik a szemetüket a kályhákban, vagy azért mert nem tudnak róla, hogy nem szabad, vagy nem érdekli őket, hiszen olcsó fűtési megoldás. 

75241194_435431047170364_4511116283994963968_n.jpg

A probléma valós, és ahogy sok más esetben viszont félő, hogy igazán csak akkor kezdünk vele itt helyben is foglalkozni ha már komoly gondokat okoz. Ezt a problémát nem akkor kell kezelni, mikor nálunk is riadót rendelnek el, hanem mint sok más esetben a megelőzésre kell koncentrálni.

Ráadásul egyszerre több probléma is orvosolható lenne, hiszen ha a forgalom csillapítására gondolunk, a közösségi közlekedés és kerékpáros közlekedés használatának ösztönzését vennénk célul, nemcsak a levegő lehetne jobb, de a városi dugó helyzet is oldódhatna. A már meglévő, és épülő lakóparkok megfelelő becsatornázása, megfelelő buszhálózat sok embert tudna ösztönözni, hogy ne a Várkerületen körözzön órákat a dugóban, majd fizessen a parkolóért, hanem inkább a buszt válassza. 

De, ha a Plázánál lévő, vagy a  nemrég átadott Aranyhegyi parkolóra gondolunk - amely főleg kihasználatlanul áll - annak használatára is lehetne motiválni az embereket, akár kedvezményes buszjegy vásárlási lehetőséggel azoknak akik ott váltanak jegyeket. 

A közlekedésen kívül a fűtéssel keletkező károsanyagkibocsátást is jobban kordában lehetne tartani, láthatóan a jelenlegi birságolós rendszer nem sokat ér. Azonban lakáskorszerüsítési támogatással, rászorulók számára  tüzelőanyag támogatás növelésével, felvilágosítással ez is kezelhető lenne. 

Persze vannak szakemberek, számos külföldi példa is, hogy hogyan lehetne javítani a levegőminőségen, vagy szinten tartani, viszont egy dolog ami igazán kell, akarat a városvezetés részéréről. 

A témával kapcsolatos konkrét kérdésekkel  megkeresem dr. Farkas Ciprián Polgármester Urat, mondja el a véleményét. . 

 

 

 

 

 

Sopron valóban az egyik legélhetőbb város?

"A televízióban éppen volt egy országos összehasonlítás a lakásárakkal kapcsolatban.Itt megemlítették, hogy Budapest után Sopronban a legmagasabbak a lakásárak, és ennek egyetlen okaként azt hozták ki, hogy Sopron az egyik legélhetőbb város"- Dr. Magas László képviselő 2018.11.29.

A teljes novemberi jegyzőkönyv itt érhető el. (120.oldaltól )

Lehet sokszor azt mondogatni, hogy Sopron egyike a legélhetőbb városoknak, csak nem biztos, hogy ettől ez igaz is lesz. Ahogy attól se lesz egy város élhető, hogy a fejlesztések számát lobogtatják. Egy város akkor lesz élhető, ha felelős döntések által születnek meg a fejlesztési tervek, majd valósulnak meg. Igenis prioritásokat kell felállítani a fejlesztésekre, és valóban nem biztos, hogy a látványberuházásokkal kellene kezdeni,  miközben az egész városban komoly gondot okoz a közlekedés, a parkolás, valamint számos más infrastruktúrális kérdés. 

A belső migráció igen is jelentős problémákat vet fel a város részére, amelyet már évek óta kezelni kellene. A városvezetés a lakosságszámot illetően sem akar tisztán látni. Lehet arra hivatkozni, hogy az illegáis lakáskiadások miatt nincs pontos szám, de valójában számos más módszer létezik, mellyel legalább a valósághoz minimlisan közelítő adatokat lehetne megismerni. 

A jelenlegi kormány politikája nem azt az utat mutatja, hogy a következő években csökkene ez a folyamat a városunkban. Amíg nem foglalkoznak országosan a leszakadt régiók felzárkóztatásával és ameddig Soprontól pár kilóméterre olyan bérért dolgozhatnak, amiből valóban meg lehet élni, addig Sopron népessége növekedni fog. 

A városvezetés feladata, hogy az ezzel járó feszültségeket enyhítse, az ezzel járó infrastruktúra fejlesztéseket megtegye. Politikailag nyilván kényelmesebb nekik látványberuházásokat megvalósítani, főleg, úgy hogy közben a klientúrájuk is jól jár, de ez mennyiben szolgálja az itt élők érdekeit? Rendszeres válaszuk, ha egy tervet is megkérdőjelezünk, hogy a turizmust fejlesztik, a város fejlődik. De Sopronnak, mint a kormány kiemelet turisztikai célpontjának első körben egy olyan várost kellene kialakítania, ahol tényleg jó élni. Azokkal is kellene törődni, akik az év 365 napjában élnek itt.

Ahogy a kormány, úgy a helyi városvezetés sem bírja a kritikát. A legnagyobb gond ott van, hogy érvek helyett csak arroganciával tudnak reagálni. Pont nekik, akik többséggel vezetik ezt a várost, kellene alázatot mutatniuk. Már régen elfelejtették, hogy nem a soproniak vannak értük, hanem ők vannak a soproniakért. Ennek megfelelően kellene cselekdniük!

Ajánlom, a Soproni Fideszes városvezetés figyelmébe az alábbi cikket 

Népszava: Az ígéret földje lassan belerokkan

Ha beismernék, hogy komoly gondok alakultak ki az elmúlt években a városban, azt is be kellene ismerniük, hogy őket sem Sopron érdekei vezetik elsősorban. 

 

 

sopron-vege_1.jpg

fotó: cyberpress.hu

A megjelenők és a sunnyogók!

Egy asztalnál

 

Múlt héten pár ellenzéki párt szeretett volna egy olyan eseményt, ahol elmondhatja véleményét. Nem azért, mert egyetértenek vagy, hogy egyeztessenek, pusztán fontosnak tartották, hogy korlátozott média mellett megismerhessék ki, mit gondol, a soproniak meghallgathassák bizonyos témákról a véleményüket. 

vita.jpg

(fotó: cyberpress.hu)

Sajnos kevés helyi pártvezető érezte fontosnak ezt az eseményt, annak ellenére, hogy minden meghívott párt szeretne jelöltet indítani 2018-ban. 

A Fidesz-KDNP a nemzeti konzultációra hivatkozva nem vett részt az eseményen. Nagy meglepetést, azért valljuk be, ez nem okozhatott egy pártvezetőnek sem. Amúgy is "köztudott", hogy a nemzeti konzultációban Sopront érintő kérdésekre is megkaphatjuk a válaszokat. Legalábbis szerintük. 

nmj.jpg

A többi meghívott pártot nem nevezném meg külön-külön, összességében a távolmaradásukra érkeztek, vagy meg sem érkeztek indokok az esemény előtt pár órával, vagy volt, akitől utána sem. (A meghívók minimum egy héttel korábban lettek kiküldve) 

Én, a Párbeszéd soproni szervezetének képviseletében azért mentem el, mert érdekel, hogy a többi helyi párt mit gondol a városunkat érintő problémákról, az itt élők hogyan látják a helyzetet. Attól függetlenül érdekelt az álláspontjuk, hogy bal oldalinak, liberálisnak, jobboldalinak, vagy zöldnek gondolják magukat. Nyilván nem mindenben értettünk egyet, de voltak, amiket hasonlóképpen látunk, hiszen mégis ugyanazon város problémáiról beszéltünk. A fórum a célját elérte azok számára, akik részt vettek rajta. 

De azon helyi ellenzéki pártok, akik nem jöttek el, mennyire akarják meghallgatni az itt élőket? Mennyire szeretnék, hogy a soproniak megismerhessék őket? Mennyire szeretnének 2018-ban választást nyerni?

Miért akarják azt, hogy az általuk törpepártnak nevezett pártok beálljanak mögéjük, miközben a saját pártjuk is szétesőben van? 

Hol voltak az elmúlt években? Hány olyan eseményen álltak ki soproniként, ami országosan, vagy helyben meghatározó volt?

Hányszor hallgatták meg az itt élőket? Miért gondolják, hogy ilyen hozzáállással választást nyernek itt? 

Ezekre a kérdésekre mindenki maga válaszoljon. Hiszem, hogy  lehetne nyerni! De nem egyfajta finomított "ki,ha én, nem" Fidesz kommunikációval. Kevesebb arroganciára és lenézésre lenne szükség. 

Részemről köszönöm a szervezést, és köszönöm a Momentum, LMP, ÚK pártvezetőinek, hogy eljöttek.

Akik nem tudtak eljönni itt tekinthetik meg. 

 

 

Szemetek

"Ne szemetelj" felirattal megjelent ez a tábla az osztrák-magyar határnál, egyértelműen nekünk címezve. 

18944978_1286166661490371_1369988948_n.jpg

 

A szomszéd fűje mindig zöldebb, és ahogy átlépünk a határon, ez valahogy mindig bevillan. Szembetűnő különbségek vannak a határ egyik-másik oldalán. Jobbak az utak, a fű le van nyírva, a kis falvak, városok rendezettek, és valóban nem nagyon van az út mellett elszórt szemét. Sokkal jobb lesz a komfortérzetünk is a környezettől. Sőt, sok helyen még az utcai szemetesek is teljesen beleilleszkednek a környezetbe, és nem kell több utcát gyalogolni kukát kutatva sem. Ez náluk sem azért van, mert  senki nem szemetel, pusztán figyelnek a környezetre, a helyi vezetők pedig figyelnek a lakossági igényekre. Az ottani önkormányzatok odafigyelnek, hogy ösztönözzék az ott élőket a szép tiszta környezetre utcasepréssel, a szemetelés komolyabb büntetésével. Még egy eldobott cigarettáért is komoly büntetést adnak, ha elkapják az illetőt. 

Ausztriában a környezetvédelem jelentős gazdasági és társadalmi kérdés. Az osztrák kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladékkezelés hatása minél kisebb legyen a környezetre. Ennek egyik alapja a megelőzés és az újrahasznosítás. Újrahasznosítás és szelektív gyűjtés tekintetében is előttünk járnak a szomszédaink. 

 Kicsit máshogy néz ki náluk egy szelektív hulladékgyűjtő sziget mint nálunk. Még a szemét elszórásának a gondolatától is elszégyellik magunkat, mikor minden adott, hogy a megfelelő helyre dobjuk a hulladékot. 

kukak.jpg

 

Ezt a képet ugyan egy természetvédelmi területen készítettem (nem ez volt az egyetlen ilyen gyűjtő), de érdemes megnézni, hogy ott ilyen területen is figyelnek. Külön pozitívum, hogy esztétikailag is illik a környezetbe. Sopron környékén sajnos ilyen kiránduló utat nem tudok, ahol egyáltalán szelektív kukákat raktak volna le, viszont szemetet találhatunk az erdő közepén is bőven.

Nálunk sajnos csak ilyen szelektív gyűjtőket találtam.  Ráadásul sokszor kifolyik belőlük a szemét is.

kukakm.jpg

 Nemcsak a szelektív gyűjtőszigetek mások nálunk, sajnos köztéri kukák után is sok helyen utcákat kell gyalogolni. Persze ezeknek a kihelyezése is csak pénz kérdése. Mennyivel megtérülendőbb lenne hosszútávon a környezetünknek és komfortérzetünknek az igényeknek megfelelő közönként elhelyezett kukák kihelyezése és rendszeres ürítése, mint úton-útfélen eldobált zsebkendő, cigarettacsikk.

Ezek mind olyan dolgok, melyekre tudatosan a helyi önkormányzatok odafigyelnek. Egy olyan környezetet teremtenek, ahol egyszerűen nem akarod eldobni a szemetedet, mert látod a példát, hogy mások odafigyelnek. 

Persze azért el kell ismerni, hogy a jelenlegi soproni városvezetés tett egy-két pozitív lépést is a háztartási hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, de ez sajnos nagyon kevés és főleg a családi házaknál érvényes. A tavalyi évben vezették be talán az egyik legjobb ötletüket a színes hulladék zsákokat, melyeket ingyen raknak  az ajtó elé, majd a megfelelően szelektált hulladékot adott napokon el is szállítják. Így nem kell a gyűjtőszigetekig sem elszállítanunk a szemetünket. Illetve idén már lehet igényelni barna kukát a biológiailag lebomló hulladékoknak. 

Sajnos viszont sokkal több szemetet felhalmozunk, mint amennyit ezek a javaslatok megoldanának. És ezek mind csak olyan újítások, amelyekkel az otthoni hulladékot tudjuk hatékonyabban, környezetbarátabb módon elhelyeztetni. 

Valójában ez a tábla inkább szólhatna  a városvezetőknek, inkább nekik kellene magukra venni, mint nekünk. Ha a városvezetők egy olyan környezetet teremtenek, amely tisztaságra törekszik, sokan meggondolnák, hogy mit és hova dobnák el. A városlakókat ösztönözni kell és megmutatni, hogy lehet kulturáltan szép környezetben is élni egy kis odafigyeléssel. Hiszen akkor is eldobnánk a cigicsikket vagy a zsebkendőt, ha látótávolságon belül lenne szemetes, vagy nem látnánk itt-ott szétszórt  szemetet az utcán?

 A legtöbbet viszont mi magunk tehetjük a környezetünkért, bármilyen messze van a szemetes megkeressük. Ne adj isten a mellé hullott szemetet beledobjuk, hiszen ha legközelebb arra járunk egyikünk sem akar találkozni a saját elszórt szemetével, pedig nagy valószínűséggel senki nem fogja utánunk felvenni. 

 

süti beállítások módosítása