Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

Sopron valóban az egyik legélhetőbb város?

2019. február 10. - jakáladrienn

"A televízióban éppen volt egy országos összehasonlítás a lakásárakkal kapcsolatban.Itt megemlítették, hogy Budapest után Sopronban a legmagasabbak a lakásárak, és ennek egyetlen okaként azt hozták ki, hogy Sopron az egyik legélhetőbb város"- Dr. Magas László képviselő 2018.11.29.

A teljes novemberi jegyzőkönyv itt érhető el. (120.oldaltól )

Lehet sokszor azt mondogatni, hogy Sopron egyike a legélhetőbb városoknak, csak nem biztos, hogy ettől ez igaz is lesz. Ahogy attól se lesz egy város élhető, hogy a fejlesztések számát lobogtatják. Egy város akkor lesz élhető, ha felelős döntések által születnek meg a fejlesztési tervek, majd valósulnak meg. Igenis prioritásokat kell felállítani a fejlesztésekre, és valóban nem biztos, hogy a látványberuházásokkal kellene kezdeni,  miközben az egész városban komoly gondot okoz a közlekedés, a parkolás, valamint számos más infrastruktúrális kérdés. 

A belső migráció igen is jelentős problémákat vet fel a város részére, amelyet már évek óta kezelni kellene. A városvezetés a lakosságszámot illetően sem akar tisztán látni. Lehet arra hivatkozni, hogy az illegáis lakáskiadások miatt nincs pontos szám, de valójában számos más módszer létezik, mellyel legalább a valósághoz minimlisan közelítő adatokat lehetne megismerni. 

A jelenlegi kormány politikája nem azt az utat mutatja, hogy a következő években csökkene ez a folyamat a városunkban. Amíg nem foglalkoznak országosan a leszakadt régiók felzárkóztatásával és ameddig Soprontól pár kilóméterre olyan bérért dolgozhatnak, amiből valóban meg lehet élni, addig Sopron népessége növekedni fog. 

A városvezetés feladata, hogy az ezzel járó feszültségeket enyhítse, az ezzel járó infrastruktúra fejlesztéseket megtegye. Politikailag nyilván kényelmesebb nekik látványberuházásokat megvalósítani, főleg, úgy hogy közben a klientúrájuk is jól jár, de ez mennyiben szolgálja az itt élők érdekeit? Rendszeres válaszuk, ha egy tervet is megkérdőjelezünk, hogy a turizmust fejlesztik, a város fejlődik. De Sopronnak, mint a kormány kiemelet turisztikai célpontjának első körben egy olyan várost kellene kialakítania, ahol tényleg jó élni. Azokkal is kellene törődni, akik az év 365 napjában élnek itt.

Ahogy a kormány, úgy a helyi városvezetés sem bírja a kritikát. A legnagyobb gond ott van, hogy érvek helyett csak arroganciával tudnak reagálni. Pont nekik, akik többséggel vezetik ezt a várost, kellene alázatot mutatniuk. Már régen elfelejtették, hogy nem a soproniak vannak értük, hanem ők vannak a soproniakért. Ennek megfelelően kellene cselekdniük!

Ajánlom, a Soproni Fideszes városvezetés figyelmébe az alábbi cikket 

Népszava: Az ígéret földje lassan belerokkan

Ha beismernék, hogy komoly gondok alakultak ki az elmúlt években a városban, azt is be kellene ismerniük, hogy őket sem Sopron érdekei vezetik elsősorban. 

 

 

sopron-vege_1.jpg

fotó: cyberpress.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr5514618244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopp11 2019.02.11. 16:15:19

Ezt a hülyeséget mikor fogják már végre befejezni? Buta politikusok, idióta újságírók hajtogatják már évek óta, hogy Sopron meg Győr népessége a belsò migráció miatt milyen elképesztò módon növekszik megállíthatatlanul. Most már a Népszava nevű hazugsággyár - a belinkelt cikk - szerint azt állítja, hogy Sopron népessége 125 ezer fő. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a hivatalos statisztikákat a sarki fűszeres meg a benzinkutas pletykája helyett. Ezek szerint pedig Sopron népessége 58 ezer fő. A rendszerváltáskor is kb ennyi volt, 58-60 ezer fő. Tehát nem nőtt. Győrről is legendákat költ az országos sajtó. A legújabb hivatalis statisztikák szerint Győr népessége 124 ezer fő. A rendszerváltáskor 128-130 fő volt. Tehát az se nőtt.
Ennyit a hazug, félrevezetò médiáról.
Az meg semmit nem jelent, hogy sok az autó, a dugó, sok időbe kerül a bevásárlás. Az orszagban mindenhol ezt lehet tapasztalni. Egyre több az emberek pénze, egyre többeknek van kocsija. Miskolcon a nagyobb kereszteződésekben már sárga jelzéseket festenek fel, a lámpa zöld jelzése esetén se szabad ezen túlmenni, csak ha át tud érni a túloldalra. Így próbálják elérni, hogy ne ragadjanak be az autók a kereszteződés közepén.

2019.02.11. 16:37:44

@hopp11:
Szerintem te egyáltalán nem vagy tisztában a soproni helyzettel. A 125 ezer erősen túlzó becslés, ugyanakkor az tény, hogy Magyarországon nagyon nincs rendben a lakcímbejelentés, a bérbeadók 90%-a nem engedi, hogy bejelentse magát a bérlő a lakásba, mert abban a tévhitben él, hogy így lebukik a NAV-nál. Másrészt mivel a lakcímbejelentést nem is ellenőrzik, ezért nem igazán foglalkoznak vele az emberek, amíg nem feltétlenül szükséges (pl. parkolás vagy iskola miatt, de háziorvoshoz ma már nem kell).

Szóval a hivatalos lakosságszámnal jóval nagyob lehet a lakosságszám, olyan 70-80 ezer körül lehet. Az érkezők jó része meg Ausztriába jár naponta autóval. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a városban nem jók a munkalehetőségek.

Technika Magnatovics 2019.02.11. 17:32:06

Rettenetes árak jellemzik Sopront. A szolgáltatóipar nyugati árszínvonalon dolgozik. Pl.: Órabérben dolgoznak a gáz villany szerelő a festő... nevetséges ez a honi munkaerő minőségét nézve. A város az ingázókra épít akik kimennek Osztrákiába minden nap dolgozni. Albérletárak az egekben.
A tőgyökeres Soproniak persze utálják a munka miatt odaköltözőket. Tapasztalat, ott tesznek be ahol tudnak, ha segítesz nekik cserébe ne várj semmit, ráadásnak lenéznek. Biztos van kivétel, de én azzal nem találkoztam. Állandó dugók reggel és délután a belvárosban.
Sopron egyébként nagyon szép város, turistaként is csak a tehetősebbeknek.

hopp11 2019.02.11. 17:36:58

@Zabalint: Eléggé képben vagyok, vannak Sopronban élò ismerőseim. Egyik családtagom Bécsben él már vagy 15 éve. Ők az osztrák felsò- középosztaly életét élik. Az utcájukban mjnden házhoz egy soproni óvónő jár takarítani, hetente egyszer. Ha bármit szerelni kell, vagy kòmùves munkák, azt is Magyarországról jött munkások csinálják.
Olyan statisztikát us láttam, ami szerint Sopronban a fizetések alacsonyabbak, mint a kelet-magyarországi megyei jogú városokban. Azt is tudom, hogy sokan költöznek az osztrák határszélre Magyarország más vidékeiròl, akik a magyar oldalon laknak, az osztrák oldalon dolgoznak. Tehát biztosan láthatsz olyanokat, akik máshonnan költöztek oda. De hogy akkor mekkora is a népesség növekedése, vagy egyáltalán van-e növekedés, azt nehéz lenne megmondani, ugyanis közben Magyarország egészére igaz, hogy jóval többen halnak meg, mjnt ahányan születnek. Simán lehet, hogy a beköltözők felétek csak pótolják a csökkenésbòl adódó veszteséget. A te 70-80 ezres számod ugyanúgy becslés ( hasraütés), mint a 125 ezer.
A hivatalos statisztikák szerint egyébként kb 2-3 éve tart a csökkenés Sopronban. A csúcson azt hiszem, 165 ezer volt, most 158 ezer. A csökkenés amúgy logikus lenne. Ugyanis az érkezòk egy része már Ausztriában él, tehát átköltözött a határ túloldalára. No meg kelet- Magyarorszagon is egyre több a betöltetlen álláshely, aki akar, talál munkát, a fizetések nagyobb ütemben emelkednek, mint a Dunántúlon. Tehát jóval kevesebben indulnak na már el nyugatra.

hopp11 2019.02.11. 17:49:57

A Bécsben élő családtagomtól hallom, hogy az utóbbi években rengeteg magyar jelent meg Ausztriában, akik állandó lakosként ott telepednek le, tehát nem a magyar oldalról ingáznak naponta. Jellemzòjük, hogy semmilyen nyelvet nem beszélnek, se németet, se angolt, és legtöbbször szakképzettségük sincs. De azért elvárják, hogy jól éljenek, állást kapjanak. Jellemzòjük még, hogy teliszájjal szidják Magyarországot.

hopp11 2019.02.11. 17:55:17

Elnézést, a Zabalint-nak írt válaszomban 165 meg 158 ezret írtam , helyesen 65 ezer meg 58 ezer.

Tonxzy 2019.02.11. 18:39:26

@hopp11: Én soproni vagyok és lehet hogy a statisztika azt mondja csökken a létszám, de én és sok sok soproni azt tapasztaljuk hogy egyre többen és többen vagyunk. Egymás után nőnek ki a lakóparkok ahol rögtön elfogynak a lakások, folyamatosan emelkednek az ingatlan és albérlet árak. Lakótelepi lakás 20millió és felette. Ma néztem új tégla házban 3. emeleti lakás 58m2 28millió. Albérletben meg most egy 2-3 szobás lakótelepi lakás 100e és felette. Sokan már szobákat adnak ki 40e-ért és persze nincsenek bejelentve az ott lakók. 3 szobás lakásra így rögtön 6 autó jut és 6 lakos akik hivatalosan nem ott laknak hanem valahol messze a duna másik oldalán. Van az ismeretségi körömben is sok olyan ember/család aki bár itt élik az életűket de hivatalosan nem is itt laknak. Továbbá egyre több az orosz ukrán szlovén román család. Akik úgy adják elsőbe a gyerekeiket hogy azok nem beszélnek magyarul, helyette németül vagy angolul meg anyanyelvükön.
Szóval ha régóta itt élsz észreveszed a változást a negatív irányba. Sopron élhető volt addig míg az osztrákok meg nem nyitották a munkaerőpiacukat a magyaroknak.
Ja és vannak olyan soproni magyar cégek ahol a felvételnél kitétel hogy németül nem tudhat a jelentkező. Főleg ha keletről jön, mert akkor csak pár hónapot marad és megy is tovább ausztriába dolgozni

Burgermeister 2019.02.11. 18:57:12

Sztem meg nem, eléggé tulértékelt város minden szempontbol.

Yuri 2019.02.11. 19:03:33

@hopp11: Te nagyon nem vagy képben! Ne a bécsi ismerősöket kérdezgesd, nézd meg magad mi van Sopronban 85-ös főúton péntek délután, vagy minden hajnalban a határ felé vezető utakon. Gyere ide, és próbálj meg itt élni, lakást vagy garázst bérelni, bölcsödét, óvodát találni a gyereknek, vagy akár csak parkolni, bárhol a belvárosban, bármelyik időpontban. Imádkozz hogy ne legyél beteg, mert bárhol kelet-Magyarországon előbb találsz orvost mint itt, a "fejlett" nyugat kapujában. Még sok pénzért is (7000-12000 Ft/ 15 perc) csak 2-3 hétre kapsz időpontot még maszekban is, ha egyáltalán, mert bizonyos szakterületek orvosai komplett hiányoznak Sopronban! Szerintem Te fizetett Troll vagy, máskülönben nem írnál sületlenségeket. Elég csak nyitott szemmel járni, viszonylag könnyű megállapítani hogy egy városban kétszer annyi ember, gépjármű stb. közlekedik, lakik stb. mint előtte 15-évvel.
@Tonxzy nagyjából jól leírta, 2010 május elsejétől a teljes jogú EU csatlakozástól megyszűnt a munkavállalási engedély a magyar munkavállalókkal szemben Ausztriában. Azóta mindenfelől jönnek hozzánk a kalandorok akik szeretnének nyugati bérből, de mégis itthon lakni. Ilyen egyszerű!
És amennyire én látom szép Hazánk fejlődését, még egy darabig jönni is fognak, ki tudja hányan leszünk pár év múlva... talán 2-300 ezeren? Jah, tudom a statisztika akkor is mást fog mondani...

hopp11 2019.02.11. 19:11:20

@Tonxzy: Az ingatlanárakat, albérleti árakat jelentős mértékben a spekuláció mozgatja ( emeli az égig). Ezeket a szenzációhajhász újságcikkek turbózzák még jobban. Naponta leírják, hogy mennyien mentek Sopronba, mennyivel nőttek az ingatlanárak, stb. Ezek után rengeteg befektetò gondolkodik úgy, hogy neki is ott kell ingatlant vennnie, az értéke nőni fog, az albérleti díjat meg az égig emelheti. Ez egy öngerjesztő folyamat. Az átlagos helyi lakos meg azon veszi észre magát, hogy a - sokszor nem helybéli - spekulánsok úgy felverték az árakat, hogy neki már esélye sincs megfizetni.

efi 2019.02.11. 19:16:58

@hopp11:
Szerintem sem vagy képben. A 70-80 ezres becslés helyes, a helyi magasabb fizetések is stimmelnek. Ha Ausztriában ünnepnap van, a város csurig van autóval (mármint magyar rendszámossal is, mert nem dolgoznak aznap kint), ilyenkor legalább duplája a forgalom, minden utcában áll a sor, ez régebben nem volt. A lakásárak a környéken mindenhol magasak, több mint 2x-ese a keleti országrészének és azért nem csak olyanok élnek itt, akik kint dolgoznak, tehát eleve magasabb bérszínvonal szükséges. Nézd meg a Google Earth időcsúszkájával, hogy végigépítették a külvárosi részt főleg az ÉK-i és a nyugati oldalon 10 év alatt.

Tonxzy 2019.02.11. 21:46:35

@hopp11: Akkor miért lehet minden ingatlant szinte egy héten belül kiadni? Mert van rá igény, mert annyian vannak és jönnek hogy egyre több kell, ami nyomja fel az árakat. Ha csak befektetés lenne és nem lenne kereslet ami a statisztika szerint nincs, akkor üresen állnának és egyre olcsóbban adnák ki az ingatlanokat, de nem ez történik.
Ugyanúgy észrevehető ha nagyobb ünnep van ausztriában vagy itthon, esetleg hosszú hétvége van hirtelen kiürül a város, nincs forgalom eltűnnek a parkoló autók a lakótelepekről. És nem hiszem hogy mindenki nyaralni megy, mert vasárnap este keletről megközelíthetetlen a város. Örülünk ha 40-50-el lehet haladni a főúton. Lévén 1 főút jön keletről és egy nyugatról.
süti beállítások módosítása