Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

MEGTELT....

De miért? Ezen is el kellene gondolkozni..

2020. január 03. - jakáladrienn

Cyberpressen jelent meg (itt olvasható), hogy ma reggelre "MEGTELT" felirat került a Sopron tábla alá. Feltehetően így köszöntve a városba visszaérkezőket..

Sopron megváltozott az elmúlt években, ez tény. A változás egy természetes folyamat, mi sajnos a rossz oldalát látjuk és tapasztaljuk csak.

Ma Magyarországon szabadon kötlözhet bárki bárhonnan bárhova. Az emberek pedig elég ritkán hagyják el otthonukat, családjukat barátaikat jó kedvükből. Nem húzhatunk kerítést Sopron köré, inkább a probléma okára kellene megoldást találni. 

Vajon mennyit gondolkozunk el azon, hogy miért nőtt Sopron lakossága? Azt leszámítva, hogy nem akarunk több embert a városba és környékére?

Az országon belüli nettó fizetések között hatalmas eltérések vannak. Sopronban, és ebben a megyében mi az átlaghoz képest jól élünk (Budapest után a legjobban). Míg ebben a megyében az átlagkereset 250.000 Ft körüli összeg, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 170.000 Ft körül. Majdnem 100.000 Ft különbség, úgy, hogy az alap élelmiszerek között nincs ilyen különbség. 

Sopronban pedig említeni sem kell, hogy pár kilóméterre még több pénzt kereshetünk. Ráadásul az ingázóknak a magas euró árfolyam miatt a fizetésük itthon mégtöbbet ér. (Azért fontos szerintem megjegyezni, hogy, akik ideköltöznek nemcsak ők járnak ki Ausztriába dolgozni, hanem soproniak nagy része is, sőt az is elgondolkodtató, hogy magyar kisfiú lett Eisenstadt első újévi babája)

Az ingatlan és albérlet árakban is jelentős különbségek vannak az ország két végét illetően, pont a fent említettek miatt. Nálunk lassan osztrák árakon (sőt, van hogy Ausztriában jobban megéri  már egy albérlet) lehet albérletet találni, a lakás vásárlásról nem is beszélve. Ez valószínűleg addig fog tartani, míg az itteni árak teljesen utól nem érik az osztrák árakat. Egy jó kérdés, hogy akkor mi lesz a sok befektetésnek vásárolt lakással?

Szóval annak oka van, hogy Sopron népessége megemelkedett. Ezt az okot nem tudja semmilyen városvezetés megoldani, pusztán kezelni tudja. Nem homokba dugni a fejet, hanem megoldásokat keresni, közlekedés fejlesztés, humán infrastruktúra fejesztés, bővítés. Ezekhez persze szükséges lenne tudni, hogy pontosan hányan is vagyunk. Az első lépés talán itt kezdődne, és akkor talán a heti szintű találgatásoknak, és hangulatkeltéseknek is véget lehetne vetni. Ez se nem jó a soproniaknak, és azoknak sem, akik ideköltöznek, és megbéyegezve érzik magukat. 

Az is igaz, ha a jelenlegi Fideszes városvezetés látványosan elkezdene megoldásokat keresni, akkor be kellene látniuk, hogy a jelenlegi kormány hibája, hogy Sopron és környéke ennyire felduzzadt. Amíg országosan nem kezelik ezt a problémát, és nem kezdik el a leszakadó megyék felzárkóztatását, addig nekünk is küzdenünk kell ezzel a problémával. 

Nekünk, soproniaknak viszont, amíg nem történik változás, jobb híján el kell fogadnunk, hogy Sopron nem lesz az egykoron volt csendes kis város. Nem az ideköltözöket kell hibáztatni, és semmiképpen sem az alapján ítélni meg bárkit is,hogy hol született, egy békés együttélés alapja ez lehetne. 

 

megtelt.jpeg

fotó: cyberpress.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr8715391276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása