Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

Szemetek

2017. június 06. - jakáladrienn

"Ne szemetelj" felirattal megjelent ez a tábla az osztrák-magyar határnál, egyértelműen nekünk címezve. 

18944978_1286166661490371_1369988948_n.jpg

 

A szomszéd fűje mindig zöldebb, és ahogy átlépünk a határon, ez valahogy mindig bevillan. Szembetűnő különbségek vannak a határ egyik-másik oldalán. Jobbak az utak, a fű le van nyírva, a kis falvak, városok rendezettek, és valóban nem nagyon van az út mellett elszórt szemét. Sokkal jobb lesz a komfortérzetünk is a környezettől. Sőt, sok helyen még az utcai szemetesek is teljesen beleilleszkednek a környezetbe, és nem kell több utcát gyalogolni kukát kutatva sem. Ez náluk sem azért van, mert  senki nem szemetel, pusztán figyelnek a környezetre, a helyi vezetők pedig figyelnek a lakossági igényekre. Az ottani önkormányzatok odafigyelnek, hogy ösztönözzék az ott élőket a szép tiszta környezetre utcasepréssel, a szemetelés komolyabb büntetésével. Még egy eldobott cigarettáért is komoly büntetést adnak, ha elkapják az illetőt. 

Ausztriában a környezetvédelem jelentős gazdasági és társadalmi kérdés. Az osztrák kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladékkezelés hatása minél kisebb legyen a környezetre. Ennek egyik alapja a megelőzés és az újrahasznosítás. Újrahasznosítás és szelektív gyűjtés tekintetében is előttünk járnak a szomszédaink. 

 Kicsit máshogy néz ki náluk egy szelektív hulladékgyűjtő sziget mint nálunk. Még a szemét elszórásának a gondolatától is elszégyellik magunkat, mikor minden adott, hogy a megfelelő helyre dobjuk a hulladékot. 

kukak.jpg

 

Ezt a képet ugyan egy természetvédelmi területen készítettem (nem ez volt az egyetlen ilyen gyűjtő), de érdemes megnézni, hogy ott ilyen területen is figyelnek. Külön pozitívum, hogy esztétikailag is illik a környezetbe. Sopron környékén sajnos ilyen kiránduló utat nem tudok, ahol egyáltalán szelektív kukákat raktak volna le, viszont szemetet találhatunk az erdő közepén is bőven.

Nálunk sajnos csak ilyen szelektív gyűjtőket találtam.  Ráadásul sokszor kifolyik belőlük a szemét is.

kukakm.jpg

 Nemcsak a szelektív gyűjtőszigetek mások nálunk, sajnos köztéri kukák után is sok helyen utcákat kell gyalogolni. Persze ezeknek a kihelyezése is csak pénz kérdése. Mennyivel megtérülendőbb lenne hosszútávon a környezetünknek és komfortérzetünknek az igényeknek megfelelő közönként elhelyezett kukák kihelyezése és rendszeres ürítése, mint úton-útfélen eldobált zsebkendő, cigarettacsikk.

Ezek mind olyan dolgok, melyekre tudatosan a helyi önkormányzatok odafigyelnek. Egy olyan környezetet teremtenek, ahol egyszerűen nem akarod eldobni a szemetedet, mert látod a példát, hogy mások odafigyelnek. 

Persze azért el kell ismerni, hogy a jelenlegi soproni városvezetés tett egy-két pozitív lépést is a háztartási hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, de ez sajnos nagyon kevés és főleg a családi házaknál érvényes. A tavalyi évben vezették be talán az egyik legjobb ötletüket a színes hulladék zsákokat, melyeket ingyen raknak  az ajtó elé, majd a megfelelően szelektált hulladékot adott napokon el is szállítják. Így nem kell a gyűjtőszigetekig sem elszállítanunk a szemetünket. Illetve idén már lehet igényelni barna kukát a biológiailag lebomló hulladékoknak. 

Sajnos viszont sokkal több szemetet felhalmozunk, mint amennyit ezek a javaslatok megoldanának. És ezek mind csak olyan újítások, amelyekkel az otthoni hulladékot tudjuk hatékonyabban, környezetbarátabb módon elhelyeztetni. 

Valójában ez a tábla inkább szólhatna  a városvezetőknek, inkább nekik kellene magukra venni, mint nekünk. Ha a városvezetők egy olyan környezetet teremtenek, amely tisztaságra törekszik, sokan meggondolnák, hogy mit és hova dobnák el. A városlakókat ösztönözni kell és megmutatni, hogy lehet kulturáltan szép környezetben is élni egy kis odafigyeléssel. Hiszen akkor is eldobnánk a cigicsikket vagy a zsebkendőt, ha látótávolságon belül lenne szemetes, vagy nem látnánk itt-ott szétszórt  szemetet az utcán?

 A legtöbbet viszont mi magunk tehetjük a környezetünkért, bármilyen messze van a szemetes megkeressük. Ne adj isten a mellé hullott szemetet beledobjuk, hiszen ha legközelebb arra járunk egyikünk sem akar találkozni a saját elszórt szemetével, pedig nagy valószínűséggel senki nem fogja utánunk felvenni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr8112566807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tichy 2017.06.07. 01:08:37

Szia Adrienn! A cím kicsit megijesztett,aztán mondandód tartalma,szándéka megnyugtatott.Egyetértünk!

n3spr3ss0 2017.06.07. 16:17:46

Suttyó népnek nincs hazája.

Semper Fidelis 2017.06.07. 16:34:40

Mielőtt még nagy ájuldozásba kezdtek, ajánlom megnézni a határ mellett a régi 1-es út közelében nem-e véletlenül csupa osztrák kommunális hulladékos zsákot visz-e a szél? Mint Mosonmagyaróváron született, azért tudnék egy-két dolgot mondani a dicsőített osztrákokról...

Netuddki. 2017.06.07. 17:15:02

Több a fizetés, a magánembernek is több jut a környezete rendbetételére. Magasabb fizetésből meg alacsonyabb kulcsok mellett is több adót lehet beszedni. Arról nem is beszélve, hogy ott nem lopják szét a közpénzt.

Persze, tolvajfideszes, "ott is lopnak", persze, nyugtasd ezzel magadat! De ha "ott is lopnának", akkor nem lenne olyan rendezett a környék mint amilyen.

Kelly és a szexi dög 2017.06.07. 17:30:20

Svájcból nézve az osztrák utak is gyalázatos állapotban vannak!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.07. 18:23:49

A szelektív szemétgyűjtés ökörség, én direkt nem veszek részt benne.

desw 2017.06.07. 18:53:07

@Netuddki.:

"Több a fizetés, a magánembernek is több jut a környezete rendbetételére. Magasabb fizetésből meg alacsonyabb kulcsok mellett is több adót lehet beszedni. Arról nem is beszélve, hogy ott nem lopják szét a közpénzt.

Persze, tolvajfideszes, "ott is lopnak", persze, nyugtasd ezzel magadat! De ha "ott is lopnának", akkor nem lenne olyan rendezett a környék mint amilyen. "

Mondjuk mi lenne, ha nem dobálnák el a szemetet és nem hordanák a sittet az erdőbe a magyarok?? Ja, ez nem jó, mert ehhez tükörbe kellene nézni, nem lenne elég köpködni.

2017.06.07. 20:11:50

Osztrák viszonylatban érdemes azt is nézni, merről merre fúj a szél. Egy határszélre tervezett szemétégető sem annyira elegáns nyugateurópai megoldás.

Consuela NO NO 2017.06.07. 20:12:47

@n3spr3ss0: te már csak tudod, hontalan ülyegyerek

DarthVader 2017.06.07. 20:22:18

@MaxVal BircaMan HJCD:

Amekkora türhő vagy, azt kell mondjam, hogy hála Istennek, mert még kiderülne, hogy van bennünk valami közös, de szerencsére nincs.

wrstjnethn 2017.06.07. 21:10:45

Felesleges az önkormányzatokra fogni a dolgot, tisztességes ember akkor sem szemetel, ha az egész városban/erdőben nincs egyetlen kuka sem. Ráadásul ha megnézzük a szemét fajtáját az erdőben, kiderül, hogy nem azért lett eldobva mert nincs kuka a közelben. Vagy van aki az erdő közepén jön rá, hogy nála maradt egy festékes vödör, húsz éves számítógép merevlemez vagy wc deszka? Simán türhő paraszt az ország.

sóhegy049 2017.06.07. 23:08:31

Ahogy levettem Sopronból írsz, én meg a nagyvárosból. Szerintem, ha ezt az országot egyszer, osztrák szintre kitakarítanák, nem kellene egy hét, hogy újra rommá lelakják. Kicsit off, de Kína is már leelőzött minket. Na itt a baj...

Rex Granger 2017.06.08. 13:26:54

@n3spr3ss0: Hogyne lenne. Keleti Birodalomnak hívják, pedig csak egy hímivarsejt alakú kis ország, alig 8,5 millió lakossal, akiknek a szennyét nem győzzük eltüntetni a Rába vizéből.
süti beállítások módosítása