Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

így megy ez nálunk...

Ami kínos,azokat jól elrejtve áttoljuk az előterjesztéseken hátha nem veszik észre

2020. február 29. - jakáladrienn

A csütörtöki közgyűlés utáni rendkívüli ülés utolsó napirendi pontján, mely az ismertető szerint az SZMSZ technikai módosítása, semmi érdekeset nem változtatnak, sunyi módon mégis megszüntették vele a sűrgősségi előterjesztések  lehetőségét.

Ezzel mi a probléma? 

Elrejtve a sorok között, megfelelő tájékoztatás nélkül akarták ezt áttolni, annak ellenére, hogy akkora többségük van, hogy semmi értelme nem lenne számukra a sorok között elbújtatni egy ilyen módosítást, hacsak nem ők is visszásnak gondolják. Érdemi magyarázatot persze az ülésen sem kaptam, hogy ezt a technikai lépést pontosan mi is indokolja? Továbbra sem tudom, hogy pontosan mitől fél a többségben lévő Fidesz-KDNP frakció, hiszen véletlenül sem lehet olyan eset, hogy valami ellenzéki javaslat átcsúszhatna a rendszeren, vagy az ő általuk kitalált dolgok ne mennének át csont nélkül. .  

Azon el lehet vitatkozni, hogy pontosan mi értelme is van egy sűrgősségi előterjesztésnek. Egy normális városvezetésnél, ahol minden képviselő képes kint hagyni a párttagságát a testületi döntések előtt, ott kevésbé van szerepe egy ilyen lehetőségnek. Nálunk az egyetlen lehetőség volt, hogy az előterjesztést úgy söpörje le a Fidesz-KDNP, hogy kénytelenek legyenek legalább szavazni róla.

Példaként: még decemberben nyújtottam be sűrgősségi előterjesztésként "Javaslat a klímavészhelyzetről"c. sűrgősségi előterjesztésemet, ugyanekkor rendkívüli közgyűlésre hirtelen a város részéről is született egy ilyen javaslat. Amennyiben nem sűrgösségi javaslatként nyújtom be a közgyűlés nem is szavaz arról, hogy egyáltalán nairendre kerüljön, pusztán a polgármester döntése, hogy a kukájában köt-e ki, vagy pedig legalább engedi a közgyűlést is dönteni, kívánnak-e egyáltalán az üggyel foglalkozni. 

Egy olyan városvezetés esetén, ahol a Fidesz-KDNP többség felhatalmazva érzi magát arra, hogy csak és kizárólag az ő javaslataik és előterjesztéseik kerülhessenek bármiféle érdemi vita elé, ott igencsak megkérdőjelezendő a képviseleti demokrácia fogalma is. 

Persze rendes előterjesztések továbbra is adhatóak be, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az a Polgármester Úr szemetesénél messzebb nem nagyon jut. 

Egy normális, demokratikus, pártérdekektől független városvezetés részéről az lenne a normális, ha a képviselői előterjesztések, -amennyiben azok jogilag megfelelnek- mindenképpen a közgyűlés elé kerülhessenek! 

Még egyszer mondom, nem az a tragédia, hogy elvették ezt a lehetőséget, hanem a módja, valamint az, hogy ezáltal is csak a hatalmát akarja erősíteni a Fidesz-KDNP többségű városvezetés,  ezzel is kevesebb lehetősége lehessen az ellenzéknek!

Véleményem szerint minden képviselőnek, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti az önkormányzatban nem a pártja miatt, vagy pusztán dacból kell működnie és szavaznia. Ahogy a Fidesz-KDNP élből elutasít minden ellenzéki javaslatot, úgy az ellenzék részéről is hibássak az olyan gondolatok, hogy mindenre nemet kell nyomni. 

Képviselőknek ideje lenne félretenni ezeket a rossz beidegződéseket, és a város érdekeit szem előtt tartava, a városért együttműködni. Pártpolitikai vitákat és nézeteltéréseket pedig az önkormányzaton kívül lefolytatni! 

 kgy12.jpg(fotó:sopronmedia.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://jadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr915497378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása