Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

Fekete kövek helyett zöld tereket!

Vajon tanultak a hibákból?

2020. július 10. - jakáladrienn

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb az extrém hőség. Míg pár kilométerre tőlünk, Bécsben mindent megtesznek azért, hogy enyhítsék a klímaváltozás hatásait, nálunk valahogy továbbra sem látom az akaratot. Tavaly megnéztük, hogy a felújított soproni Várkerületen egy meleg nyári napon a fekete kövek 57 fokra is felmelegedtek. Ez a hőmérséklet egy kutya talpát már égeti, és mi sem tudunk hosszan elidőzni ezen a területen anélkül, hogy ne lennénk rosszul. Ráadásul a köztéri ivókutak sincsenek nálunk nagy divatban, így még egy kicsit felfrissíteni sem tudjuk magunkat. 

homero.jpg

Az elmúlt években számos településnél megfigyelhető, hogy a rekonstrukciót követően a zöld terület csökken, nagy fák helyett kicsi facsemeték, dézsás növények veszik át a helyet, a térkövezett területek pedig nőnek. A zöldfelület papíron nem csökken, viszont a minősége és értéke negatív irányba változik. Egy 50 éves fa nem egyenlő értékű egy dézsás növénnyel, vagy egy facsemetével.  Sok tervnél megfigyelhető, mintha egy kaptafára készülnének, ugyanazon sablon alapján, pedig minden településnek megvannak a sajátosságai.

 

varker22.jpg

                                                           Várkerület II. ütem- látványtervek

A Várkerület rekonstrukcióját a II. ütemmel most kezdték el. A látványterveken se vitték már túlzásba a zöld területet és növényzetet, remélem a valóságban itt nem az fog történni, mint az I. ütem esetén. A terveken hatalmas fákat rajzoltak be, a valóságban pedig éppenhogy csak a fogpiszkálótól eggyel nagyobbakat ültettek. Amennyiben életben is maradnak hosszú évek alatt lesznek akkorák, hogy valóban enyhíteni tudják a hőséget. Mielőtt bárki arra következtetne, hogy szerintem nincs szükség a Várkerület rekonstrukciójára, kiemelném, hogy igenis szükségesnek tartom a felújítást, és nemcsak a felszíni változásokat, hanem a közművezetékekét is!

 

reg.jpg varker1.png fbvarker.jpg

  

                                                       Várkerület I.ütem -messze a mai valóságtól

Viszont ideje lenne kicsit komolyabban venni a várostervezés felelősségét! Elhiszem, hogy  nagyon szépek és divatosak ezek az üres terek, biztos sokaknak tetszenek is, de ez főleg izlés kérdése. Ma, mikor a klímaváltozás a mindennapjainkra van hatással, elsődleges szempontként az élhetőséget kellene figyelembe venni! Miért nem lehet úgy gondolkozni, hogy minél több növényzet kaphasson helyet a tervekben? Bécsben még a padokat is kihasználják, és növényt futtatnak rá. Nem véletlenül Bécs a legélhetőbb város hosszú évek óta. 

pad.jpg                                                                        (fotó: facebook)

A településeknek nem semmitmondó klímastratégiákat kellene elfogadniuk, hanem olyan várostervezésre van szükség, amely ezt a problémát elsődlegesen kezeli! Sopron városvezetésének még ezt sem sikerült összehoznia úgy, hogy ne csak egy üres határozat leyen a klímastratégia. Nagyon sok esetben ez nem is kerülne plusz pénzekbe, csak egy kis odafigyelésre lenne szükség. Az elrontott fejlesztéseket, mint nálunk a Várkerület I. üteme, ami ebben a formájában egyszerűen élvezhetetlen és használhatatlan a nagy fekete köves térrel legalább egy kicsit javítani kellene! Lehetne ezt napvitorlával, vagy bármi más fajta árnyékolással, számos technika létezik, hogyan lehetne ilyen tereket nyáron is élvezhetővé tenni. Ezeknek a tereknek az lenne a szerepük, hogy valóban a közösségé legyen, és azt bármikor élvezhessék az ott élők, vagy a turisták. Nem a városvezetésnek készülnek, azért, hogy legyen hol évente pár rendezvényt tartaniuk. Sajnos a mi Várkerületünk jelenleg csak erre használható. 

A fejlesztéseknek figyelembe kellene venniük a már meglévő zöldnövényzetet, tehát egészséges több 10 éves fákat nem lenne szabad kivágni azért, mert valakinek a tervei szerint útban vannak, lehetőség szerint olyan tervek kellenek mindenhova, amelyek ezeket a növényeket megőrzik, és plusz növényzettel gadagítják. 

Jelenleg csak remélni tudjuk, hogy a Várkerület II. üteme jobb, használhatóbb eredménnyel zárul, mint az I., valamint a további fejlesztéseknél is inkább mégegyszer átgondolják, valóban szükségese-e a tervezett fakivágás. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr7015993740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása