Jakál Adrienn

Jakál Adrienn

A friss soproni levegő

2019. november 19. - jakáladrienn

Még az igazi hideg be sem köszöntött, az igazi fűtési szezon el sem kezdődött, a mai napon a légszenyezés.hu reggeli adatai szerint Sopronban a levegő minősége elérte az egészségtelen szintet.

76695094_953814384994148_3766973518760116224_n.jpg

 

Azóta ez az érték változott, 11 órakor már csak kedvezőtlen,a most elérhető 19 órás adat szerint pedig türhető a levegő minősége a városban. Az "egészségtelen" szintre azt írják, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A "tűrhető" fokozat szerint hosszú távon okozhat egészségügyi problémákat, de azok nagyságrendje nem jelentős. 

1.jpg

levego3.jpg

 

 

 

 

 

 A helyzet persze nem olyan súlyos, mint Budapesten, ahol folyamatosan gondot okoz a levegő minősége, ugyanakkor fontosnak tartom felhívni a figyelmet, mi se higgyük azt, hogy ez tőlünk olyan távoli probléma. Az egészséges élet feltétele a tiszta levegő is. Az Europai Számvevőszék (ECA) állásfoglalása szerint a legnagyobb környezeti kockázat a népesség számára a levegőszennyezés. Légszennyezettség miatt évente több mint, 12.000 ember, naponta pedig több, mint 30 ember hal meg

Ha megnézzük, más országok esetén a riasztási határértékeket, akkor találunk jóval alacsonyabb riasztási értéket. Rögtön a szomszédos Ausztriában, ha a szállópor koncentrációja meghaladja a 75 mikrogrammot riasztást rendelnek el, nálunk ez az érték 100 mikrogram, de  ebben nem mi állunk a legrosszabbul

(Ide kattintva lehet tanulmányozni a különböző határértékeket országonként)

Mi a helyzet Sopronban a levegőminőség méréssel? 

 

76730142_2846865378678162_5165494494736416768_n.jpg

szoveg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A városban jelenleg a IV. László király utcában található mérőállomás, tehát a reggeli "egészségtelen" szint az ott mért adatok eredménye! Sopron elhelyezkedését, szerkezetét ismerve pedig aggasztó, hogy mennyire eltérő értékek születnének az egyes városrészeken.  Ha reggel 9 órakor a Jerevánnál egészségtelen szintet mértek, vajon mit mérhetnének a Csengery utcában vagy az Elkerülő környékén? Véleményem szerint ez az egyetlen mérőállás sem a legaggasztóbb területen található. 

Mikor napjaink egyik legnagyobb problémája a klímaváltozás és hatásai, mikor Indiában a levegő annyira szennyezett lett, hogy  fizetnek a tiszta levegőért, miközben Budapesten is folyamatos probléma a szmoghelyzet mi ezt is úgy kezeljük, mintha a városunkban minden jó lenne. Persze ezekhez a helyekhez képest tényleg nincs is gond, de talán nem is kellene megvárni, hanem a megelőzésre kellene koncentrálni, illetve a lakosság folyamatos, valóságnak megfelelő tájékoztatására. 

Sopronban nincs különösebb ipari tevékenység, mely okozója lehet a rossz levegőnek, viszont helyette van megnövekedett autóforgalom, városi dugók. A téli időszakban pedig a fűtés is megterheli a levegőt, hiszen a tiltás és büntetés ellenére sokan égetik a szemetüket a kályhákban, vagy azért mert nem tudnak róla, hogy nem szabad, vagy nem érdekli őket, hiszen olcsó fűtési megoldás. 

75241194_435431047170364_4511116283994963968_n.jpg

A probléma valós, és ahogy sok más esetben viszont félő, hogy igazán csak akkor kezdünk vele itt helyben is foglalkozni ha már komoly gondokat okoz. Ezt a problémát nem akkor kell kezelni, mikor nálunk is riadót rendelnek el, hanem mint sok más esetben a megelőzésre kell koncentrálni.

Ráadásul egyszerre több probléma is orvosolható lenne, hiszen ha a forgalom csillapítására gondolunk, a közösségi közlekedés és kerékpáros közlekedés használatának ösztönzését vennénk célul, nemcsak a levegő lehetne jobb, de a városi dugó helyzet is oldódhatna. A már meglévő, és épülő lakóparkok megfelelő becsatornázása, megfelelő buszhálózat sok embert tudna ösztönözni, hogy ne a Várkerületen körözzön órákat a dugóban, majd fizessen a parkolóért, hanem inkább a buszt válassza. 

De, ha a Plázánál lévő, vagy a  nemrég átadott Aranyhegyi parkolóra gondolunk - amely főleg kihasználatlanul áll - annak használatára is lehetne motiválni az embereket, akár kedvezményes buszjegy vásárlási lehetőséggel azoknak akik ott váltanak jegyeket. 

A közlekedésen kívül a fűtéssel keletkező károsanyagkibocsátást is jobban kordában lehetne tartani, láthatóan a jelenlegi birságolós rendszer nem sokat ér. Azonban lakáskorszerüsítési támogatással, rászorulók számára  tüzelőanyag támogatás növelésével, felvilágosítással ez is kezelhető lenne. 

Persze vannak szakemberek, számos külföldi példa is, hogy hogyan lehetne javítani a levegőminőségen, vagy szinten tartani, viszont egy dolog ami igazán kell, akarat a városvezetés részéréről. 

A témával kapcsolatos konkrét kérdésekkel  megkeresem dr. Farkas Ciprián Polgármester Urat, mondja el a véleményét. . 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr8915313984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ficere 2019.11.19. 20:16:25

Kedves Adrienn!
A Csengery utcai mérőállomás azért nem működik, mert annyiszor túllépte a méréshatárt, hogy tönkrement bele...

Üdvözlettel!
süti beállítások módosítása